Karibu mzungu ! - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Gil Brondel - WaarBenJij.nu Karibu mzungu ! - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van Gil Brondel - WaarBenJij.nu

Karibu mzungu !

Door: Gil

Blijf op de hoogte en volg Gil

04 Februari 2010 | Kenia, Nairobi

Jambo jambo!

Aangezien ik nog niet veel tijd gehad heb hier stuur ik nu pas (na 5 dagen) mijn eerste blogberichtje vanuit het veel te warme Kenia !! In dit verslagske zal ik de eerste dag beschrijven, en wat algemene indrukken want anders wordt het veel te lang (als het dat al niet is..:p)

De reis hierheen duurde langer dan verwacht. We (Nils en ik) zijn maar liefst 30 uur onderweg geweest.. We hebben 3 verschillende vluchten genomen omwille van vertragingen door de plotse sneeuwval net voor ons vertrek in Zaventem. Bij onze laatste vlucht richting Nairobi vanuit Heathrow hebben we premium economy tickets gekregen en hebben we geprofiteerd van de champagne, het warm eten, de hapjes tussendoor... Eind goed al goed dus!

Aangekomen in Nairobi werden we opgewacht door father Makarios en father Sebastian. Bosco boys wordt geleid door Salesianen van Don Bosco, vandaar dat ze fathers worden genoemd. Ze zijn echt heel openhartig en zien er helemaal niet uit als priesters (behalve tijdens de ceremonies dan...) Ze maken constant moppen over vanalles en nog wat, echt sympathieke mensen.. Toen we aankwamen in de primary school van Bosco Boys werden we direct de kapel ingestuurd, precies of ze gingen ons al meteen 'bekeren'. Neenee, op dat moment zaten alle jongens, leerkrachten, brothers, fathers in de kerk voor een viering. Het was echt grappig om al die nieuwsgierige hoofden te zien toen we binnenkwamen :) Op het einde hoorden we plots onze namen vallen en moesten we ons vooraan in de kerk komen voorstellen. Stressmoment verzekert dus, en dat met weinig slaap... Al bij al is het wel meegevallen..

Na de viering werden we massaal omsingeld. 'Karibu Mzungu !!' (welkom blanke!!) hoorden we langs alle kanten komen. Habari gani?! antwoorde ik met mijn beste Swahili. 'Nzuri' (goed!) zeggen ze dan. Ik heb ook kennisgemaakt met de andere vrijwilligers, allemaal leuke mensen! Binnenkort komt er ook een Amerikaans koppel, van een nationaliteitenmix gesproken! :) We werden meegevraagd om op 'outing' te gaan. Elke zondag mogen de jongens de school verlaten (going out) en gaan ze zwemmen, iets bezoeken, e.d. in het bijzijn van een volwassene. We zijn naar het naburige zwembad geweest. Ik heb de jongens wat zwemtechnieken geleerd. Ondertussen was mijn eerste zonnenslag was binnen aangezien ik mijn zonnecrème vergeten was. Nog geen 10 min zonder bescherming en ge hebt het vlaggen hier op de evenaar..

Na de 'outing' waren er 'games' (sport) Ik ben in de volle hitte mee gaan basketen met een paar jongens. Was echt tof, maar super vermoeiend. Heel plezant om te zien hoe de mensen hier constant met een lach op hun gezicht lopen. 't is hier echt nen toffe sfeer, je wordt constant begroet iedereen is super vriendelijk.. Ik ben hier nu al 5 dagen en het gaat nog steeds zo!

Op gezondheidsvlak ging het met mij wat minder de eerste dagen.. Door de combinatie van de stof hier en de hitte ben ik 2 dagen mijn stem kwijt geweest. Tijdens het basketten heb ik mijn vinger zwaar verstuikt en ben ik plakken gaan laten nemen in het ziekenhuis om te checken of het niet gebroken was. Daarnaast was ik ook zwaar verbrand in mijn gezicht en nu ben ik in de afpel-fase. De muzungu ziet niet wit maar rood. Op dit moment gaat het wel veel beter, ookal is er vandaag een stukje van mijn kies afgebroken tijdens het eten :p Achja niet zo erg..

Ik leef hier al enkele dagen voornamelijk op water, brood, Ugali en bonen. Ugali is een typisch Keniaans gerecht gemaakt van pap en mais. Het smaakt niet zo heel slecht, maar het ligt echt zwaar op de maag en proeft meestal wat verbrandt. Soms is er ook varkensvlees (als je het vindt tussen al het kraakbeen tenminste :p) Ik eet van alles en klaag over niets als ik bij de jongens aan tafel zit, maar toen één van hen mij vertelde hoe hij het varken geslacht had moest ik toch wel even slikken (eerden spugen dan :p) Na de foto's die hij liet zien van het varken zonder kop was de zin in vlees wel helemaal over... Dit was toch zo de eerste dag, ondertussen ben ik al wat meer gewoon.

In mijn volgende blog zal ik wat meer vertellen over hoe het gaat in het rehabilitatiecentrum in Lang'ata. Ook dit zal een overwegend positief verslag worden, omdat ik het daar echt wel naar mijn zin heb, ook al wordt het hard werken...
Ik zal er dan ook een paar foto's bijvoegen van het project en mijn stageklas enzo!

Kwa heri ! (goodbye)
Tutaonana ! (see you soon)

Warme groeten vanuit het zalige Kenia!

• 04 Februari 2010 - 14:57

Veronique:

Hey Gil!

Ik weet dat we elkaar al lang niet meer hebben gehoord, maar ik sta toch wel versteld van het Kenia-verhaal! Dat lijkt mij zo tof! Ik dacht eerst dat dat reclamemails waren ofzo, maar neen... het is echt :-) Echt heel fijn dat je zoiets doet. Mss zie ik me dat ook nog wel is doen. Ik hoop je verhalen op de voet te kunnen volgen! Groetjes, Vero

• 04 Februari 2010 - 15:09

Paulien:

Hey Gil!!!
    Amaai, wat een verhalen :) Ge hebt het daar precies echt naar u zin. Doe dat nog goed he! Ik kijk al uit naar de volgende verhalen :)
    xXx

• 04 Februari 2010 - 15:35

Katrien:

Gilleman,
    Wat fijn om je verhalen zo te lezen :) Je hebt het daar precies echt wel naar je zin, zo moet het! Ik hoop dat nu alles goed gaat met jou, want na die verhalen ;) hehe. Veel plezier nog, geniet er van! En doe het daar nog goed in je stageklas enzo..! :) Groetjes xxx ps: ik wacht al op je foto's en je volgende verhalen!

• 04 Februari 2010 - 15:36

Lieselotte Fraeyman:

Amai, je ben idd lang onderweg geweest :-O En jammer van de kleine tegenslagen vd gezondheid
    Maar het is fijn om te horen dat je het naar je zin hebt :) Geniet ervan!

Grtjs uit Cadrete

• 04 Februari 2010 - 15:49

Elke P:

Daaaag Gil!!
    Ik ben hier al vaak komen kijken of je iets gepost had, en nu eindelijk wel, jeeej :)
    Super dat het daar zo goed meevalt! (buiten u medische kwaaltjes dan :p)
    Ik ben benieuwd naar je foto's!
    Vele groetjes! Xx
    Ps: we missen je hier op school! :)

• 04 Februari 2010 - 16:38

Fransien:

Ooh super om te horen!
    Waar blijft dat adres?

xx

• 04 Februari 2010 - 18:05

Lieselot:

Het klinkt allemaal zo heerlijk om daar te zijn! ik kijk al uit naar u volgend verslag(je) over het prachtige Kenia! dikke kus x

• 04 Februari 2010 - 18:40

Lotjj:

Gilll... jaloers ... hm!

Enjoy!! xxx

• 04 Februari 2010 - 19:30

Inge :

Wauwkes Gil!

Klinkt allemaal heel fijn! :) Ik zou zo zeggen: doe zo voort! En soigneert u e mzungu;)

Geniet er van x x x

• 04 Februari 2010 - 19:34

Opoe:

Tof Gil 't ziet er allemaal goed uit!Allé de situatie is onder controle...een goed begin!Amai 't zijn de Salesianen die de leiding nemen.'k Heb er 7 jaar school bij gelopen in de jaren stillekes .'t Zijn dus de goei?!......den opoe.

• 04 Februari 2010 - 19:56

Sarita:

Amai Gil dat klinkt fantastisch he! Wel een grote stap om van champagne naar bonen over te schakelen :-D Hier is het elke dag pollo y arroz (kip en rijst) en af en toe bonen. ;-)Vergeet niet dat je niet alleen voor die jongens daar moet zorgen maar ook nog voor jezelf. Het klinkt alsof je helemaal uit elkaar aan het vallen bent. :-D Ik kijk uit naar de foto's en het volgende verslag. Doe het daar nog goed en de groetjes aan Nils he!! Kwa heri! x

• 04 Februari 2010 - 19:56

Ninaa Xx:

k'ben blij da alles goe ga me mijn neef!
    amusseer u daar nog goe!
    en op de hoogt houden he en eens foto's zette=D
    Xxx...
    u nichtjj

• 04 Februari 2010 - 22:48

Dorien:

Hallo lieve Gil!

Wat is dat daar allemaal met jou joh? Typisch!
    Ik ben wel heel blij dat je het daar naar je zin hebt! Hoe gaat het met de combinatie Gil en Nils? Ik weet dat je het daar ongelofelijk goed gaat doen!! Heel veel lieve en superwarme groetjes uit Suriname!

• 05 Februari 2010 - 18:20

Mama:

Hey Gil,

Het lijkt daar allemaal wel super te zijn....zoveel te beter!
    Hier is het grijs en nat,men verwacht nog wat sneeuw volgende de week en zo...Met ons is alles goe.Het is heel tof om af en toe nieuws te krijgen van u...
    Zorg goe voor u en de kindjes daar ....ik zal je eens bellen op je gsm met Skype.
    Tot ziens.xxxxxxxx

• 06 Februari 2010 - 14:10

Nancy:

Hey,Gil
    Heel leuk om uw reisverslag te lezen.Moeke en peter zaten met de neus tegen het scherm van mijn pc.

groetjes van moeke,peter en nans

• 07 Februari 2010 - 13:40

Nathalie Alias Jacky:

Dag Gil,

Amai wat een verhaal!
    Nu hopen dat volgende dagen beter gaat gaan met je gezondheid. ;)
    Je hebt het er echt naar je zin! Geniet er maar goed van! Het is al een avontuur op zich!

Groetjes

Nathalie (Jacky)

• 07 Februari 2010 - 17:59

Kimberly:

Heej=),

Amai je hebt precies al wat meegemaakt de eerste dagen daar in Kenia=)! Maar het is super tof om nog eens iets van je te horen en ben benieuwd naar je volgende berichtjes (en de foto's:))!!Het lijkt me daar wel geweldig leuk als ik het hier lees...

Amuseer je daar nog geweldig goed en profiteer van het zonnetje daar, want hier bij ons is het nog altijd van dat donker weer (maar zie da je geen zonneslag oploopt dan hé;))!!
    Xjess

• 07 Februari 2010 - 18:41

MAMA NILS:

Het doet ons ongelooflijk goed te weten dat jullie daar ginder een fijne tijd beleven.Ik ga met heel veel plezier jullie reisverslagen volgen. Hopelijk volgen er ook snel wat fotootjes.(Heb er al een paar gezien op face-boek en die waren erg leuk) Kwa heri

• 10 Februari 2010 - 10:45

Grapjassen Vd Klas:

Hoi Gil!

Wij hebben iets heeeel grappigs ontdekt:
    Jouw blog heet 'gil in Kenia'.
    De blog van Nils heet 'Kenia in Nils'.

Conclusie: Gil in Nils :D Hahaha!

• 10 Februari 2010 - 19:35

Opoe & Omoe:

Goeie avond Gil. Wij kijken regelmatig naar het weer op teletekst van VTM...Nairobi alle dagen rond de 28 gr...Wij krijgen hier wat anders voorgeschoteld!Hou het goed!Groetjes aan alle kindjes van uw klas en een pootje van den duffy.....om&op.

• 12 Februari 2010 - 16:29

Papa:

Dag gil allereerste zin op mijn mac
    hoe ist alles goe
    mijn hoofd doet pijn van het tippen op mijn mactoestel gelukkig heb je prachtbroers die mijn handje vasthouden tot later.